Ako želite da vaš aparat za kavu savršeno funkcionira svaki put, sameljite samo onoliko zrna kave koliko vam je potrebno za jednu ili dvije šalice.
Ovo je savjet koji mnogima nedostaje, a ipak može učiniti veliku razliku u vašem doživljaju kave. Ako sameljete previše zrna odjednom, neiskorištenu kavu ćete morati čuvati u hermetički zatvorenoj posudi, a već smo objasnili kako to može značiti da vaša mljevena kava može izgubiti svježinu i okus.
S druge strane, ako meljete dovoljno samo za jednu šalicu kave odjednom, dobit ćete maksimalan okus i aromu svojih zrna kave bez obzira kakav aparat za kavu koristite. Ako želite uživati u više od jedne šalice kave, možda bi bilo bolje da samo sameljete više zrna za sljedeću šalicu, umjesto da riskirate da neiskorištena mljevena kava stoji okolo i izgubi svoj okus.
Skuhajte uz svoj aparat za kavu svoju najbolju kavu koristeći ispravan omjer taloga i vode za savršenu šalicu svaki put. Ako slijedite sve navedene savjete, ali vaša kava još uvijek nema onakav okus kakav bi trebala, pokušajte prilagoditi omjer dok ne pronađete ono što vam odgovara. Na primjer, ako volite jaku šalicu kave, koristite više zrna i manje vode – ovo je samo jedan primjer. Budite kreativni kad je u pitanju vaš aparat za kavu i eksperimentirajte s različitim omjerima dok ne pronađete savršenu smjesu.
Koristite najkvalitetnija zrna kave koje možete pronaći/priuštiti si. Ovo bi trebalo biti očito, ali smo mislili da je ipak vrijedno spomena. Čak i ako slijedite sve ostale savjete za dobivanje mljevene kave najboljeg okusa, ako počnete sa zrnima loše kvalitete, na kraju ćete dobiti šalicu kave lošeg okusa bez obzira kakav aparat za kavu koristite.
Općenito, najbolja zrna kave su ona koja su uzgojena na velikim nadmorskim visinama. Arabica iz Srednje i Južne Amerike obično ima najbolji okus, kao i ona iz Istočne Afrike i Indonezije.